Wat is Blue Bird? (Birdy)
Blue Bird, die wij ook wel Birdy noemen, is de eerste sociaal elektronische ELO voor het basisonderwijs. Blue Bird onderscheidt zich van andere ELO’s door de focus op het ‘van en met elkaar leren’ middels sociale leerinteractie, waarin feedback een belangrijke rol speelt. Vernieuwend zijn ook het portfolio dat leerlingen opbouwen gedurende de jaren, de transparantie van het leerproces en de mogelijkheid om de leerontwikkeling van leerlingen helder in kaart te brengen. Virtuele leerinteractie en samenwerken staan in Blue Birdy centraal.
Informatie: www.cssbreda.nl
Aan de slag gaan met Birdy betekent voor de school een uitdaging op het gebied van ontwikkelingsgericht onderwijs en de inzet van ict en sociale media. Wij werken thematisch en ons onderwijs wordt zoveel mogelijk aangeboden binnen een betekenisvolle context. De ‘vragen’ van leerlingen hebben een prominente plaats binnen onze thema’s. Het ontwikkelingsgericht onderwijs maakt veel gebruik van coöperatieve werkvormen. Kenmerken zijn:
Leerlingen zijn afhankelijk van elkaar om activiteiten goed uit te voeren.
Leerlingen zijn verantwoordelijk voor hun eigen inzet en bijdrage aan het werk van de groep.
Leerlingen praten met elkaar over de voortgang van de activiteiten en leerlingen kijken met elkaar én met de leerkracht terug op het resultaat en het proces van de activiteit.
Deze belangrijke kenmerken samenbrengen in een Virtueel Learning Platform waar het sociale aspect heel belangrijk was, sluit dus prima aan bij de onderwijsvisie van De Cocon. Samenbrengen sociale media en ontwikkelingsgericht werken.
De Blue bird is een social learning platform en kan naast een aantrekkelijke manier van leren en een kindportfolio, ook winst opleveren voor het klassenmanagement. De leerkracht is immers in staat om vooraf opdrachten klaar te zetten die leerlingen zelfstandig of met elkaar kunnen uit voeren. Leerkrachten krijgen de mogelijkheid om binnen Blue Bird overzicht te hebben over de gemaakte opdrachten en activiteiten van leerlingen. Vervolgens kunnen ze bijsturen, extra instructie geven, verdieping en verrijking verzorgen voor leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte.
Minder printen en werkbladen
Het gebruik van werkbladen en uitgeprinte verhalen en teksten (papier) zou aanmerkelijk af kunnen nemen. Leerlingen leren in een beschermde omgeving communiceren en feedback geven en te ontvangen via sociale media en leerkrachten kunnen precies zien hoe en aan wie dat is gedaan. Het bediscussiëren van stellingen behoort tot de vele mogelijkheden. De mogelijkheden zijn heel divers en afhankelijk van de wens van een school kunnen de ‘knoppen’ naar de verschillende onderdelen zichtbaar worden gemaakt. Er is dus sprake van een opbouw en keuze in mogelijkheden voor de inzet van Blue Bird binnen elk onderwijsconcept.
Op 3 manieren inzetbaar
Globaal gezien kun je Blue Bird op 3 manieren inzetten:
- Om leerlingen leeropdrachten te laten maken binnen bepaalde thema’s, vakken of leerlijnen
- Als digitaal portfolio waarin de leerling al zijn werkstukken en leerproducten plaatst die hij op school maakt
- Als communicatiemiddel (mededelingen, berichten, wijzigingen, activiteiten) binnen je school