• Home
  • Onze school Onze school
    Ontwikkelingsgericht onderwijs De literaire school Pedagogisch contact Passend onderwijs Team en groepsindeling Werken met Blue Bird Schoolgids Schoollied Schooltijden en verlof aanvraag Schoolvakanties Nieuwe leerlingen Activiteitencommissie Medezeggenschapsraad Een impressie Belangrijke telefoonnummers en contacten
  • De groepen De groepen
    groep 1/2A Groep 5 Groep 7 Groep 8
  • Partners Partners
    Logopedie praktijk " Zeg het maar" Bibliotheek op school kits-oonlie Alkmaar Sport De Activiteit
  • Vacatures
  • Privacy
  • Contact
Inloggen

Pedagogisch contact

Pedagogisch klimaat

Een goede sociaal/emotionele ontwikkeling van een kind is een van de belangrijkste doelstellingen van ons onderwijs. Binnen onze school wordt daar veel aandacht aan geschonken. De doelen van OGO sluiten hierbij aan: veel aandacht aan bijv. communiceren en taal, samen werken/spelen, plannen maken en initiatieven nemen. Kinderen worden actief betrokken bij veel situaties die hierom vragen. Kinderen leren op deze manier overleggen en ook omgaan met teleurstellingen en zelf ruzietjes en onenigheden op te lossen. Bekend is dat kinderen zich emotioneel vrij voelen, nieuwsgierig moeten zijn en zelfvertrouwen hebben om tot leren te komen. Nieuwsgierig zijn en zelfvertrouwen hebben zijn immers belangrijke pijlers, kinderen mogen en durven fouten te maken. Aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling heeft te maken met de pedagogische waarden en is als zodanig een zaak voor de hele school.

Een belangrijke bron is ons concept “pedagogisch contact “. Deze manier van benaderen gaat ervan uit dat de sociaal-emotionele vorming geïntegreerd wordt in de dagelijkse praktijk. Op deze manier kunnen wij preventief in plaats van probleemgericht werken.

Pedagogisch contact

Pedagogisch contact is op het goede moment het juiste doen, óók in de ogen van de leerling.

In een chaotische situatie wordt een nieuw evenwicht aangebracht waarbij alle aanwezigen zich weer op hun gemak voelen. Daarvoor is het nodig het perspectief van de ander in acht te nemen, de ander onvoorwaardelijk serieus te nemen, hem te willen begrijpen en te zoeken naar afstemming op wat de ander nodig heeft om verder te kunnen. Dit is een basisinstelling van waaruit leerkrachten kinderen zouden moeten benaderen. Deze instelling omvat respect voor de drie psychologische basisbehoeften van elke mens: autonomie (eigenheid van elke persoon), relatie (verbondenheid met betekenisvolle anderen) en competentie (de onstuitbare drang zich te ontwikkelen en te leren).

Contact

Obs de Cocon

Paterschiphorst straat 1

1827NJ Alkmaar

072-5614336

email: directiecocon@ronduitonderwijs.nl

directeur: Lydia Carfora

Onderdeel van:

  • Privacy statement
  • Cookie settings

Powered by Social Schools